Afgerond
Status
100%

Machine voor fabricage verpakkingsmateriaal moderniseren.

wo 20 februari : 11:11
Cor Rijken wil graag bestaande machines waarvan de basis nog zeer bruikbaar is hergebruiken voor de productie naar huidige maatstaven. Op  deze wijze wordt op een meer duurzame wijze gebruik gemaakt van reeds bestaande machines. Daarnaast worden op deze wijze de machines meteen ten gunste van onderwijs gebruikt.

Via Cor Rijken Verpakkingen BV is de vraag binnengekomen of een verouderde machine voor de fabricage van plastic zakjes voor verpakken van etenswaren gemoderniseerd kan worden.. Het betreft biologisch composteerbaar folie.

De mechanisme van de machine moet op diverse toerentallen kunnen draaien, afhankelijk van het type te fabriceren zakje. Nu gebeurt dat op basis van een bepaalde tandwielopstelling een de machine, aangedreven door een standaard elektromotor met constant toerental.  Naast het feit dit je toch nog beperkt bent in het aantal beschikbare toerentallen is er een relatief grote omschakeltijd bij een productiewijziging. Ook geven de tandwielen in werking relatief veel geluidsoverlast.De bijbehorende besturingskast is sterk verouderd en moet ook vervangen worden. Ook dient de veiligheid van de machine verbeterd te worden zodat hij voldoet aan de huidige machinerichtlijnen.

De opdracht betreft dus de tandwielaandrijving vervangen door een in toerental regelbare servomotor. Tevens hoort hierbij het inrichten van een nieuwe regelkast. Ook het plaatsen van de juiste sensoren om het de machine in de nieuwe setting goed te laten draaien hoort bij de opdracht.

De machine wordt geplaatst bij Aventus Apeldoorn en de opdracht zal door een groep van 5 studenten 3e jaars engineering (mechatronica niveau 4) uit brancheteam industrie worden uitgevoerd. Werktuigbouwkundige aanpassingen aan de machine worden mogelijk uitgevoerd door studenten van de opleiding mechatronica machinebouw niveau 3.

Gegevens van het aanleverend bedrijf van deze challenge:

Bedrijfsnaam:                   COR RIJKEN VERPAKKINGEN

Contactpersoon:              Willem Sangers

Adres:                                 Kanaal Zuid 288 7364 AJ LIEREN


UPDATE

vr 10 januari : 10:16

Ombouw ontwerp aangeleverd en project beëindigd.

Het project voor het ombouwen van de machine voor de fabricage van verpakkingsmaterialen is inmiddels beëindigd. Het is een zeer omvangrijk project gebleken en gezien de tijdsduur en de noodzaak de machine in productie te kunnen nemen is de primaire opdracht van de projectgroep omgezet in het maken van een totaal ontwerp voor de aansturing van de machine, mede d.m.v. een touchscreen en traploos regelbare elektromotor i.p.v. de huidige tandwielaandrijving.

De studenten hebben aan de opdrachtgever op het bedrijf een prima presentatie gegeven van een zeer bruikbaar ontwerp.


UPDATE
do 28 maart : 11:13

Weer een stap verder: proefdraaien!

De machine is door de studenten inmiddels weer aangesloten aan de oude besturingskast. Er moest een aanzienlijk aantal kabels met de juiste stuur en voedingsappendages verbonden worden. De studenten hebben hiervoor zo nodig feedback kunnen vragen bij een monteur van Cor Rijken B.V.
Eenmaal aangesloten blijkt de machine nog goed te lopen, en kan nu begonnen worden met de vervolgstappen in het bepalen van de technische status. Daarna komt modernisering van de beveiliging en besturing aan de beurt.

Zie voor de werkende machine ook het volgende youtube filmpje!


UPDATE
ma 18 maart : 9:48

Machine wordt weer aangesloten door studenten!

De machine is inmiddels geplaatst op zijn definitieve plek in de werkplaats, en wordt door studenten weer operationeel gemaakt. De originele besturingskast is meegeleverd en wordt weer aangesloten. Ook mechanisch gezien wordt de machine weer bedrijfsklaar gemaakt. Het eerste doel is nu de huidige technische status van de machine bepalen. In een verder stadium zal de machine gemoderniseerd woeden, wat ook betekent dat er een geheel nieuwe besturingskast voor de huidige in de plaats zal komen.


UPDATE

wo 20 februari : 11:44

Machine komt aan bij Aventus

De volgende stap in het proces is gezet: de machine voor de fabricage van verpakkingsmateriaal is bij Aventus in het praktijklokaal van de opleiding engineering-mechatronica geplaatst. Oom de bijbehorende besturingskast is geplaatst en nu is het voor de studenten zaak de machine eerst draaiend te krijgen in de originele vorm. Hiervoor moeten alle kabels weer correct aangesloten worden waarna de machine aan de voeding kan en getest kan worden. Daarna begint het vervolg proces: het moderniseren van machine en besturingskast naar de huidige maatstaven. Op de foto’s is te zien hoe de machine wordt binnengebracht en op zijn plaats wordt gezet. Ook is te zien hoe de studenten begonnen zijn de machine weer operationeel te maken.